Održan koncert Matijasa Artera i Vladimira Blagojevića

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u utorak 13. februara 2018. godine, nastupili su Matijas Arter (oboa/engleski rog/lupofon) i Vladimir Blagojević (harmonika).

Posetioci Univerzitetske galerije bili su u mogućnosti da čuju dela: A.Marčela, J.S.Baha, M.Artera, D.Kastela, Ž.L.Darbelaja, D.Čimarosa i Č.Makada.

 

Matijas Arter, oboista i kompozitor, studirao je u Cirihu (Švajcarska) u klasama Petera Fuksa i Tomasa Indermulea, i u Frajburgu (Nemačka) u klasi Hajnca Holigera. Brzo je stekao reputaciju kao kamerni muzičar sa posebnim ineresovanjem za savremeno muzičko stvaralaštvo. Predaje obou i kamernu muziku na Visokoj školi za umetnost u Bernu i svira prvu obou u Bazelskom kamernom orkestru kao i ansamblu „Collegium Novum Zurich“. Pored toga, umetnički je rukovodilac ansambala „aeqador“ i „pre-art“. Posvetio se naučnom istraživanju interpretacije stare muzike zasnovane na istorijskim snimcima.

Njegov autorski CD sa kompozicijama pisanim u perodu od 1993. do 2006. izdala je kuća „NEOS-records“ 2009. godine. Arterove kompozicije podrazumevaju kamerna, vokalna i orkestarska dela. Godine 2013, napisao je svoj prvi končerto za lupofon, novu obou sa limenim piskom, koju svira sa velikim entuzijazmom. Kao solista, nastupao je na mnogim festivalima, kao što su Festival u Lucernu, Muzičko bienale Zagreb, „Migros Classics“ i „Festival Archipel“ i „World Music Days“. Njegova izvođenja se mogu naći kod izdavača: „ECM“, „Sony Classics“, „en avant recors“, „con legno“ i „pre-art music“.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku.

Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike, kamerne muzike i kompozicije.

Od kalendarske 2014. Godine nosi zvanje docenta na Filološko—umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Skoro dve decenije aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd.

Dugi niz godina je pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom kao što su “Ensemble Modern“ iz Frankfurta ili „pre-art“ iz Ciriha.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

 Snimio je preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima.

Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru različitih kamernih sastava.


Foto galerija: