Одржана Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу movie

Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, 27. јануара 2018. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу, одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу

27. јануар, који се празнује као Дан духовности у нашој земљи, подсећа нас на школску 1840-41. годину када је Свети Сава први пут обележен као школска слава у Србији и то на Лицеју Књажевства Сербског у Крагујевцу, на првој високошколској институцији у модерној Србији, на чијим темељима је настао и наш Универзитет.

На Светосавској академији Универзитета у Крагујевцу, која је одржана 27. јануара 2018. године у Универзитетској галерији, Универзитет у Крагујевцу по други пут доделио је Светосавску награду за животно дело и Светосавску награду за изузетна постигнућа у последњих пет година - за изузетне резултате и иновације у области науке/уметности, изузетне успехе у организацији и реализацији националних, међународних и других научно-истраживачких пројеката, регистроване патенте, експерименте, објављене значајне научне односно уметничке радове и научна/уметничка дела која су допринела развоју, унапређивању и популаризацији научног и уметничког рада  Универзитета.

Одлуку о добитницима Светосавских награда, на предлог Комисије, донео је Сенат Универзитета у Крагујевцу. Светосавску награду добитницима уручио је проректор за науку проф. др Драган Бошковић.

Добитник Светосавске нагрaде за животно дело је проф. др Миодраг Лукић, професор емеритус Универзитета у Крагујевцу Факултета медицинских наука.

Добитник Светосавске нагрaде за изузетна постигнућа је др Марија Станић, редовни професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу. 

На предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2018. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, колико их има Универзитет у Крагујевцу, а према правилима Конкурса стипендије су додељене најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.  И ове године Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности.

Уговоре о додели стипендија најбољим студентима уручила је проф. др Снежана Соковић – управитељ Фондације за стипендирање најбољих студената Универзитета у Крагујевцу.

 

Награђени студенти:

Александра Корићанац, студент IV године основних академских студија, студијски програм Прехрамбена технологија на Агрономском факултету у Чачку, са оствареном просечном оценом током студија 9,97.

Јована  Симић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Економија на Економском факултету у Крагујевцу,са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Лазар Обрадовић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Војноиндустријско инжењерство на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,67.

Горан Кораћ, студент IV године основних академских студија, студијски програм Машинско инжењерство – модул Пројектовање у машиноградњи, на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, са оствареном просечном оценом током студија 9,31.

Марија Миленковић, студент V године интегрисаних академских студија, студијски програм Фармација, на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,90.

Марија Мирић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Предузетнички менаџмент, на Факултету техничких наука у Чачку, са оствареном просечном оценом током студија 9,93.

Јована Стевановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Учитељ,на Факултету педагошких наука у Јагодини, са оствареном просечном оценом током студија 9,83.

Тамара Младеновић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Право – општи смер, на Правном факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,96.

Даница Продановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Математика, на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,90.

Весна Караклајић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Васпитач, на Педагошком факултету у Ужицу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,60.

Александра Стојановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Енглески језик и књижевност, на Одсеку за филологију Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Марко Тривуновић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Хармоника, на Одсеку за музичке уметности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, са оствареном просечном оценом током студија 9,8.

Соња Живковић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Хотелијерство и туризам, на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, са оствареном просечном оценом током студија 9,71.

Светосавску беседу говорила је Милица Стојковић, апсолвент Правног факултета Универзитета у Крагујевцу.

У музичком делу програма наступио је Милош Младеновић (хармоника), док су у књижевном делу програма наступили студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, који су извели наративно-поетски приказ из живота Светог Саве, под називом „Без година и без смрти“, који су приредиле Даница Савић и Александра Матић.


Фото галерија: