АКТУЕЛНО:

Посета министра просвете, науке и технолошког развоја Центрима изврсности и легату Николе Коке Јанковића

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић почетком године је посетио град Крагујевац и у оквиру те посете, обишао је и два градилишта Центар изврсности Универзитета и легат Николе Коке Јанковића.

Министар Младен Шарчевић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић обишли су легат академика Николе Коке Јанковића (1926-2017). Легат истакнутог вајара, професора београдског Универзитета и редовног члана САНУ, почасног доктора Универзитета у Крагујевцу поростире се на 650м². У том простору налазиће се веома богата заоставштина - сва вајарска дела, уметнички и други предмети које је Никола Кока Јанковић у марту 2012. године поклонио Универзитету и родном граду.

Радови су у завршној фази тако да се отварање легата очекује у најскорије време.

 

Изградњом и опремањем Центра за истраживање на матичним ћелијама и Банке за матичне ћелије Република Србија ће по први пут створити услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија. Значај изградње и опремања овог Центра омогућиће мултидисциплинарност научноистраживачког рада, повезивање различитих научних дисциплина, међусобно повезивање не само истраживача из различитих области, већ и научних и других установа чијем би развоју Центри обезбеђивали логистичку помоћ и подршку кроз коју би Центри обезбедили положај и окосницу развоја привредних делатности у овој области, чиме би практично Центри изврсности имали и улогу научно-технолошког парка, као базе развоја не само Централне регије Србије, већ и ширег регионалног подручја.

Објекат је укупне површине до 11.500м² и биће изграђен у непосредној близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу.


Фото галерија: