SCImago Journal & Country Rank uvrstilo je časopise Univerziteta u Kragujevcu među najboljima na svetu, dok je časopis Match uvrstila kao najbolji časopis u Srbiji i 2007 najbolji časopis na svetu

SCImago Journal & Country Rank

SCImago Journal & Country Rank uvrstilo je časopise Univerziteta u Kragujevcu među najboljima na svetu, dok je časopis Match uvrstila kao najbolji časopis u Srbiji.

Časopisi koji su uvršteni kao najbolji časopisi u Srbiji i na svetu su:

  1. Match – Časopis Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, je najbolji časopis u Srbiji i 2007 najbolji časopis na svetu (SJR: Q1 1.564; H Index 45).
  2. Tribology in Industry – Časopis Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, je treći najbolji časopis u Srbiji i 9287 časopis na svetu (SJR: Q2 0.463; H Index 13).
  3. Kragujevac Journal of Mathematics – Časopis Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, je sedmi najbolji časopis u Srbiji i 10610 časopis na svetu (SJR: Q3 0.388; H Index 8).
  4. Serbian Journal of Experimental and Clinical Research – Časopis Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, je 47 časopis u Srbiji i 22664 časopis na svetu (SJR: Q4 0.119; H Index 6).

SCImago Journal & Countri Rank je javno dostupan portal koji uključuje časopise i naučne indikatore sadržanih u bazi Scopus® (Elsevier B.V.). Ovi pokazatelji mogu se koristiti za procenu i analizu naučnih domena. Časopisi mogu biti grupisani prema predmetnoj oblasti (27 glavnih tematskih područja), kategorija predmeta (313 određenih kategorija predmeta) ili po zemljama. Podaci o citiranju su izvučeni sa preko 21.500 naslova iz više od 5.000 međunarodnih izdavača i metrika performanse zemlje iz 239 zemalja širom sveta.

Ova platforma je dobila svoje ime od SCImago časopis rang (SJR) indikatora, koji je razvio SCImago od široko poznatih algoritama Google PageRank ™. Ovaj pokazatelj pokazuje vidljivost časopisa sadržanih u bazi Scopus® od 1996. godine.

SCImago je istraživačka grupa iz Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Universiti of Granada, Ektremadura, Karlos II (Madrid) i Alcala de Henares, posvećen analizi informacija, zastupanjem i pronalaženjem putem tehnike vizualizacije.