Izložba „Umetnička zbirka SANU - Likovni umetnici akademici“ u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u četvrtak 16. novembra 2017. godine u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti „Umetnička zbirka SANU - Likovni umetnici akademici“, povodom 175 godina od osnivanja SANU.

Univerzitet u Kragujevcu

Srpska akademija nauka i umetnosti

imaju čast da Vas pozovu na otvaranje izložbe

 

UMETNIČKA ZBIRKA SANU – LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI

 

četvrtak, 16. novembar 2017. godine

19 časova

 

Univerzitetska galerija u Kragujevcu

(Ulica slobode b.b, 34000 Kragujevac)

 

Srpska akademija nauka i umetnosti, povodom jubileja 175 godina postojanja, kroz izložbu Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, predstavlja deo svoje bogate zbirke umetničkih dela. Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841. a kasnije preko Srpskog učenog društva, Kraljevske akademije, do današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, prikupljana su umetnička dela na različite načine: otkupima, donacijama dobrotvora, poklonima umetnika akademika.

Krajem šezdesetih godina 20. veka definisana je Umetnička zbirka SANU. Zbirka poseduje dela likovnih umetnosti u različitim tehnikama. Zastupljene su slike, tempere, pasteli, crteži, grafike, a takođe i skulpture izvedene u kamenu, bronzi, drvetu. U Umetničkoj zbirci nalaze se dela stvorena u različitim vremenima: od grafike manastira Hopovo iz sredine 18. veka do radova aktivnih članova Likovno-muzičkog odeljenja. Javnost je prvi put videla dela iz Umetničke zbirke 1982. godine u rekonstruisanom i obnovljenom galerijskom prostoru SANU. Od tada je Umetnička zbirka redovno predstavljana, a 2011. godine izložene radove pratio je prvi katalog Akademijine kolekcije.

Izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici, koju čini 50 odabranih dela, namenjena je prvenstveno muzejima i galerijama širom Srbije kako bi se posetioci upoznali ne samo sa jednim delom Umetničke zbirke već i stekli uvid u kriterijume kojima je, tokom skoro dva veka, formirana kolekcija.

Ovom izložbom i katalogom, u kome se reprodukuju odabrani radovi slikara i vajara članova SANU od osnivanja do danas, Srpska akademija nauka i umetnosti želi da oda priznanje i iskaže zahvalnost brojnim darodavcima zaslužnim za formiranje njenog danas bogatog fonda, da podseti na zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, na darodavce-ljubitelje umetnosti, ali i na same umetnike-akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji pristižu i danas, osnovali Umetničku zbirku SANU.

Pored Akademijine kolekcije umetničkih dela, izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici učiniće pristupačnim najširoj javnosti i deo reprezentativnog enterijera palate Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i samog života i rada ove značajne institucije, koja postoji gotovo dva stoleća.

Izložbu će otvoriti potpredsednik SANU za prirodne nauke, Zoran V. Popović.

Izložba u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu biće otvorena do 14. decembra 2017. godine.

 

 


Foto galerija: