Koncert klavirskog kvinteta Altro senso u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji, u četvrtak 9. novembra 2017. godine u 19 časova, klavirski kvintet Altro senso održaće koncert povodom 140 godina rođenja i 60 godina od smrti najvećeg srpskog kompozitora muzičkog romantizma Petra Stojanovića.

Klavirski kvintet Altro senso osnovan je 2014. godine, i prvi je klavirski kvintet nakon dužeg vremena u Srbiji sa kontinuiranim nastupima. Kvintet nastupa na solističkim koncertima, a održava i tematske, i multimedijalne projekte posvećene deci. Posebnu pažnju poklanjaju nastupima u humanitarne svrhe.

Kvintet je do sada imao oko 20 nastupa i solističkih koncerata, od kojih izdvajamo:

• Beograd – sala “Mokranjac”, enoteka „Rado violins“, Mikser haus, KC “Lada”, velika sala KNU, kuća Kralja Petra prvog, Dečji kulturni centar, Paviljon “Cvijeta Zuzorić”, muzej Narodnog pozorišta, svečana sala Skupštine grada Beograda, Narodna biblioteka Srbije

• Koncerte u Rumi, Smederevu, Inđiji, Valjevu, Sopotu, Matici srpskoj u Novom Sadu, sali Niškog simfonijskog orkestra, Kragujevcu

Kvintet je, pridruživši se sličnim manifestacijama širom Rusije, jedini u Srbiji obeležio godišnjicu 175 godina rođenja P.I Čajkovskog, i to na sam dan rođenja kompozitora, ostvarivši multimedijalni projekat u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, i nekoliko dana kasnije “Koncertom u ulici Čajkovskog” u Sportskoj gimnaziji u Beogradu.

Prvi je predstavio beogradskoj, niškoj i kragujevačkoj publici kvintete Granadosa i Petra Stojanovića, obeležavajući u 2016. i 2017. godišnjice ovih velikih kompozitora.

 

Program koncerta:

1. Enrique Granados (1867 - 1916) 

Piano quintet OP 49, g-moll

I - Allegro

II - Allegretto quasi Andantino

III - Largo - Molto prest

2. Petar Stojanović (1877 - 1957)

Piano quintet OP 9, c- moll

I - Allegro

II - Allegro vivo (quasi Presto)

III - Andantino

IV - Allegro vivace

 

Klavirski kvintet Altro senso čine:

Nataša Špaček potiče iz češke muzičke porodice. Završila je osnovne (klasa Jokut Mihailović) i magistarske studije (klasa Arba Valdme) na FMU u Beogradu, sa diplomom najuspešnijeg studenta klavirskog odseka. Dobitnik je republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada (konkurs „S.Rahmanjinov“- zvanje laureata). Nastupala je sa većinom orkestara u Beogradu. Ostvarila je snimke za TV Beograd i Novi Sad.

Održala je preko 70 resitala (dva u Moskvi, dva u Stokholmu) i koncerata kamerne muzike (klavirski duo Altro modo, kvintet Altro senso i drugi ansambli). Njene umetničke sklonosti okrenute su ka komponovanju i obradi klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo i kvintet, nonet.

Na informativnom portalu “Princip” piše kolumne vezane za kulturu.

Svoj pedagoški rad ostvaruje, kao nastavnik klavira u MŠ “Mokranjac“, nizom dobitnika domaćih i međunarodnih nagrada , i održavanjem strukovnih predavanja.

Tea Petrović-Balint  je rođena u Beogradu 1971. Odrasla je u muzičkoj porodici i sa 7 godina počela da uči violinu u MŠ „Manojlović“, gde je već u nižoj školi imala brojne nastupe, kako solističke tako i u školskom orkestru. U to vreme postala je i član Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“.  Već tada je osvajala nagrade iz violine i solfeđa. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u MŠ „Mokranjac“ i osvajala nagrade na takmičenjima iz violine u Beogradu i Sarajevu. Školovanje je nastavila na FMU u Beogradu(klasa M.Kosanović). Usavršavala se na majstorskom kursu u Grožnjanu kod prof.Žislina. Pored toga imala je veliki broj nastupa u kamernim orkestrima (Ženes Musikal i dr.) na prostorima bivše SFRJ kao i u Italiji.  Član je  Beogradske filharmonije od 1994. 

Bojana Jovanović Jotić je rođena u Beogradu. Studije violine završila je na FMU u Beogradu, u klasi doc. Ljubomira Mihajlovića. Postdiplomske studije upisuje u klasi doc. Vesne Stanković. Pohađala je kurseve prof. Dejvid Takena,V. Stanković. Godine 2004. stiče zvanje magistra umetnosti. Od početka studija bila je aktivni član kamernog orkestra "Gudači sv.Đorđa" i član UMUS-a. Sarađivala je sa istaknutim umetnicima kao što su: Julijan Rahlin, Aleksandar Madžar, Irena Grafenauer, Vesna Stanković, Stefan Milenković i mnogi drugi. Član je Simfonijskog orkestra RTS, No borders orkestra, ansambla Metamorfozis, kvarteta"Mokranjac", kvinteta Altro senso.

Stojanović Jovan je rođen 1959. u Beogradu. Diplomirao na FMU u klasi prof.P. Ivanovića. Još kao student svirao u ansamblu „Dušan Skovran“ a po završetku studija radio je kao profesor viole u MŠ „Stanković“. Od 1985. do 1987. usavršavao se na „Akademia musikale kiđana” u Sieni (Italija), gde je učestvovao na majstorskim kursevima kod G. Kausea i J. Bašmeta. Od 1988. živi i radi u Holandiji kao član „Nederland promenad orkestra“ iz Amsterdama i „Het brabants orkestra“ iz Ajndhovena. Takođe, sarađuje sa „Kamernim ansamblom“ iz Kelna, kao i sa „Orkestrom Metropolitana“ iz Lisabona i Luksemburškom filharmonijom. Nekoliko godina je član solista „Festival Kamerata“ u okviru „Mocart plus“ festivala kamerne muzike na Kurakao (Holandski antili). U MŠ ”dr Vojislav Vučković“ radi od 1996. Stalni je saradnik Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Njegovi učenici osvajali su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Dušan Kočišević je rođen u Beogradu 1973. Počeo je da uči violončelo sa 6 godina u klasi Stevana Beševića u MŠ “Mokranjac”. Školovanje je nastavio na FMU u Beogradu u klasama Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio  je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989.

Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Ostvario je više snimaka za radio, tv, film i pozorište. Učesnik je Međunarodne tribine kompozitora od njenih početaka, a angažovan je i u drugim projektima sa mnogim ansamblima u državi i regionu. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992.godine.