Концерт клавирског квинтета Алтро сенсо у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у четвртак 9. новембра 2017. године у 19 часова, клавирски квинтет Алтро сенсо одржаће концерт поводом 140 година рођења и 60 година од смрти највећег српског композитора музичког романтизма Петра Стојановића.

Клавирски квинтет Алтро сенсо основан је 2014. године, и први је клавирски квинтет након дужег времена у Србији са континуираним наступима. Квинтет наступа на солистичким концертима, а одржава и тематске, и мултимедијалне пројекте посвећене деци. Посебну пажњу поклањају наступима у хуманитарне сврхе.

Квинтет је до сада имао око 20 наступа и солистичких концерата, од којих издвајамо:

• Београд – сала “Мокрањац”, енотека „Радо виолинс“, Миксер хаус, КЦ “Лада”, велика сала КНУ, кућа Краља Петра првог, Дечји културни центар, Павиљон “Цвијета Зузорић”, музеј Народног позоришта, свечана сала Скупштине града Београда, Народна библиотека Србије

• Концерте у Руми, Смедереву, Инђији, Ваљеву, Сопоту, Матици српској у Новом Саду, сали Нишког симфонијског оркестра, Крагујевцу

Квинтет је, придруживши се сличним манифестацијама широм Русије, једини у Србији обележио годишњицу 175 година рођења П.И Чајковског, и то на сам дан рођења композитора, остваривши мултимедијални пројекат у Центру за културну деконтаминацију у Београду, и неколико дана касније “Концертом у улици Чајковског” у Спортској гимназији у Београду.

Први је представио београдској, нишкој и крагујевачкој публици квинтете Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући у 2016. и 2017. годишњице ових великих композитора.

 

Програм концерта:

1. Enrique Granados (1867 - 1916) 

Piano quintet OP 49, g-moll

I - Allegro

II - Allegretto quasi Andantino

III - Largo - Molto prest

2. Petar Stojanović (1877 - 1957)

Piano quintet OP 9, c- moll

I - Allegro

II - Allegro vivo (quasi Presto)

III - Andantino

IV - Allegro vivace

 

Клавирски квинтет Алтро сенсо чине:

Наташа Шпачек потиче из чешке музичке породице. Завршила је основне (класа Јокут Михаиловић) и магистарске студије (класа Арба Валдме) на ФМУ у Београду, са дипломом најуспешнијег студента клавирског одсека. Добитник је републичких, савезних и међународних награда (конкурс „С.Рахмањинов“- звање лауреата). Наступала је са већином оркестара у Београду. Остварила је снимке за ТВ Београд и Нови Сад.

Одржала је преко 70 реситала (два у Москви, два у Стокхолму) и концерата камерне музике (клавирски дуо Алтро модо, квинтет Алтро сенсо и други ансамбли). Њене уметничке склоности окренуте су ка компоновању и обради класичних дела за соло клавир, клавирски дуо и квинтет, нонет.

На информативном порталу “Принцип” пише колумне везане за културу.

Свој педагошки рад остварује, као наставник клавира у МШ “Мокрањац“, низом добитника домаћих и међународних награда , и одржавањем струковних предавања.

Теа Петровић-Балинт  је рођена у Београду 1971. Одрасла је у музичкој породици и са 7 година почела да учи виолину у МШ „Манојловић“, где је већ у нижој школи имала бројне наступе, како солистичке тако и у школском оркестру. У то време постала је и члан Филхармоније младих „Борислав Пашћан“.  Већ тада је освајала награде из виолине и солфеђа. Средње музичко образовање стекла је у МШ „Мокрањац“ и освајала награде на такмичењима из виолине у Београду и Сарајеву. Школовање је наставила на ФМУ у Београду(класа М.Косановић). Усавршавала се на мајсторском курсу у Грожњану код проф.Жислина. Поред тога имала је велики број наступа у камерним оркестрима (Женес Мусикал и др.) на просторима бивше СФРЈ као и у Италији.  Члан је  Београдске филхармоније од 1994. 

Бојана Јовановић Јотић је рођена у Београду. Студије виолине завршила је на ФМУ у Београду, у класи доц. Љубомира Михајловића. Постдипломске студије уписује у класи доц. Весне Станковић. Похађала је курсеве проф. Дејвид Такена,В. Станковић. Године 2004. стиче звање магистра уметности. Од почетка студија била је активни члан камерног оркестра "Гудачи св.Ђорђа" и члан УМУС-а. Сарађивала је са истакнутим уметницима као што су: Јулијан Рахлин, Александар Маџар, Ирена Графенауер, Весна Станковић, Стефан Миленковић и многи други. Члан је Симфонијског оркестра РТС, Но бордерс оркестра, ансамбла Метаморфозис, квартета"Мокрањац", квинтета Алтро сенсо.

Стојановић Јован је рођен 1959. у Београду. Дипломирао на ФМУ у класи проф.П. Ивановића. Још као студент свирао у ансамблу „Душан Сковран“ а по завршетку студија радио је као професор виоле у МШ „Станковић“. Од 1985. до 1987. усавршавао се на „Академиа мусикале киђана” у Сиени (Италија), где је учествовао на мајсторским курсевима код Г. Каусеа и Ј. Башмета. Од 1988. живи и ради у Холандији као члан „Недерланд променад оркестра“ из Амстердама и „Хет брабантс оркестра“ из Ајндховена. Такође, сарађује са „Камерним ансамблом“ из Келна, као и са „Оркестром Метрополитана“ из Лисабона и Луксембуршком филхармонијом. Неколико година је члан солиста „Фестивал Камерата“ у оквиру „Моцарт плус“ фестивала камерне музике на Куракао (Холандски антили). У МШ ”др Војислав Вучковић“ ради од 1996. Стални је сарадник Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а. Његови ученици освајали су бројне награде на домаћим и међународним такмичењима.

Душан Кочишевић је рођен у Београду 1973. Почео је да учи виолончело са 6 година у класи Стевана Бешевића у МШ “Мокрањац”. Школовање је наставио на ФМУ у Београду у класама Ксеније Јанковић и Сандре Белић. Био  је учесник међународних семинара за виолончело код Михаела Флаксмана и Казимира Михалика. Добитник је првих награда на Републичком такмичењу у Београду и Савезном такмичењу у Сарајеву 1989.

Посвећен је раду у камерним ансамблима са којима је наступао у Србији и широм некадашње СФРЈ. Остварио је више снимака за радио, тв, филм и позориште. Учесник је Међународне трибине композитора од њених почетака, а ангажован је и у другим пројектима са многим ансамблима у држави и региону. Професионално је ангажован у Београдској филхармонији од 1992.године.