Предавање „Добривоје С. Божић – изумитељ савременог система кочења воза“ у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у четвртак 19. октобра 2017. године, са почетком у 19 часова одржаће се предавање под називом „Добривоје С. Божић – изумитељ савременог система кочења воза“

 

На предавању ће говорити др Новак Недић редовни професор, др Драган Петровић, редовни професор и др Милан Бижић доцент са Факултета за машинство и грађевинарство Универзитета у Крагујевцу.

У оквиру предавања изложиће се основне чињенице о животу и делу српског инжењера и проналазача Добривоја Божића, недовољно познате широј научној и стручној јавности. Добривоје Божић је први у свету оргинално решио проблем аутоматског регулисања силе кочења воза у функцији тежине терета. Први је предложио аутоматски систем регулисања силе кочења путничког воза у функцији брзине, дао је оригинално решење распоредника са три радна притиска, повећао пробојну брзину ваздуха, решио проблем исцрпности кочнице и проблем постепеног откочивања воза, при чему је дао најједноставнију конструкцију. По својим изумима и конструкционим решењима (патентима и сертификатима) Добривоје Божић налази се на трећем месту у досадашњој историји Срба (након Николе Тесле и Михајла Пупина). По оствареним резултатима, може се сврстати раме уз раме са највећим изумитељима из области железнице и његов допринос је апсолутно упоредив са доприносом оца пнеуматске кочнице Џорџа Вестингхауса. До сада су идентификована 62 патента Добривоја Божића у 18 различитих земаља света, од којих је 16 основних, при чему тај број није коначан. Добривоје Божић несумљиво има значајну улогу у развоју млазних мотора и гасних турбина, из којих је такође имао веома цитиране патенте.

Уз предавање биће изложена и поставка под насловом „Добривоје Божић – изумитељ и конструктор“.