Koncert klavirskog dua Jelena & Julija u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji, u utorak 10. oktobra 2017. godine, sa početkom u 19 časova, nastupiće klavirski duo Jelena & Julija

Na programu će se naći popularna dela klasične muzike poznatih romantičarskih kompozitora, kao i kompozicije iz žanra rok muzike obrađene za klavirski duo, koje se sviraju četvororučno.


Jelena Bajić i Julija Bal su započele saradnju za vreme studija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi zajedničke prof. Jokut Mihailović (u čijoj klasi su obe diplomirale). Na inicijativu profesora sa AUNS, osnovale su klavirski duo (tada pod mentorstvom prof. Marine Milić Apostolović).

Pažnju publike privukle su kada su uz saradnju prof. glume Ivanom Klemencom prvi put nastupile u nesvakidašnjem izdanju u Novosadskoj Sinagogi u okviru multimedijalnog projekta “Muzika i scenski pokret “, koje je od njih pored izvođenja zahtevalo i zalaženje u područje mimike i scenskog pokreta, a zbog interesovanja usledili su slični nastupi širom Srbije. Pored toga, duo Jelena i Julija je imao značajne nastupe među kojima su: “Dani AUNS”, otvaranje takmičenja “Slavenski”, “Noć Muzeja”, koncert za pomoć deci iz škole “Dr Milan Petrović”, dva nastupa u velikoj sali Kolarčeve Zadužbine u Beogradu, nastup na međun. EPTA konferenciji u Novom Sadu.

 

Pored kamerne muzike Jelena i Julija su takođe veoma aktivne kao solistički  izvođači. Izvođenjem svojih transkripcija za klavir, Julija Bal je kao pijanista i kompozitor privukla pažnju javnosti kada je kao Laureat konkursa IBLA 2008 (Italija) i dobitnik nagrade ”Vila Lobos” nastupila u njujorškom Karnegi Holu 2009. godine u okviru turneje po SAD (Virdžinija, Njujork, Arkanzas i S. Dakota). Takođe je finalistkinja takmičenja „Tansman International Competition of Musical Personalities 2008.” (Poljska), i dobitnica druge nagrade na konkursu “Bradshaw & Buono International Piano Competition 2010” i „Victorija Caffa Rigetti 2012.”. Nastupala je kao solista širom Srbije, Poljske, Nemačke, Mađarske, Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i SAD. Stalni je član međunarodnog žirija na konkursima Bartok-Kabalevski-Prokofijev i IBLA u Italiji, od 2009.godine. Snimci njenih transkripcija nalaze se u arhivi Muzeja H. Vila-Lobosa u Rio de Žaneiru. Osnovne studije je stekla u klasi prof. Jokut Mihailović i Kemala Gekića, a magistrirala u klasi prof Biljane Gorunović na AUNS. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama klavira na FMU u Beogradu pod mentorstvom prof. Dubravke Jovičić.

Jelena Bajić sa šesnaest godina na poziv prof. Jokut Mihailović upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu i kod iste profesorke završava diplomske i magistarske studije. U toku školovanja usavršavala se kod profesora: K.Gekića, N. Popović, M. L. Petrović, A. Frasera, I. Jonesa, D. Vestfala i dr. Učestvovala je i osvajala nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima  u Kortemiliji, Vernigerodeu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Nastupala je u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Srbiji na koncertima u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini gde je na predlog prof. J. Mihailović izvela svoje kompozicije: „Kataklizma“ i  „ Zvona“. U Novom Sadu nastupala je na A festu, KONTEHU, u Novosadskoj Sinagogi, galeriji Matice Srpske...Imala je niz resitala širom Vojvodine u cilju približavanja klasične muzike slušnom auditorijumu. Sarađivala je sa violinistom Mihalom Budinskim. Snimala je za RTS i RTV. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama klavira na FMU u Beogradu pod mentorstvom prof. Ninoslava Živkovića.

U novembru 2012. Jelena i Julija su se vratile sa međun. konkursa Viktorija Kafa Rigeti (Italija) sa osvojenim nagradama kako u kategoriji solista, gde je Jelena osvojila prvu, a Julija drugu nagradu, tako i u kategoriji kamernih ansambala, gde su kao klavirski duo osvojile drugu nagradu i dobile poziv od strane žirija za dalje nastupe.