Концерт клавирског дуа Јелена & Јулија у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у уторак 10. октобра 2017. године, са почетком у 19 часова, наступиће клавирски дуо Јелена & Јулија

На програму ће се наћи популарна дела класичне музике познатих романтичарских композитора, као и композиције из жанра рок музике обрађене за клавирски дуо, које се свирају четвороручно.


Јелена Бајић и Јулија Бал су започеле сарадњу за време студија на Академији Уметности у Новом Саду у класи заједничке проф. Јокут Михаиловић (у чијој класи су обе дипломирале). На иницијативу професора са АУНС, основале су клавирски дуо (тада под менторством проф. Марине Милић Апостоловић).

Пажњу публике привукле су када су уз сарадњу проф. глуме Иваном Клеменцом први пут наступиле у несвакидашњем издању у Новосадској Синагоги у оквиру мултимедијалног пројекта “Музика и сценски покрет “, које је од њих поред извођења захтевало и залажење у подручје мимике и сценског покрета, а због интересовања уследили су слични наступи широм Србије. Поред тога, дуо Јелена и Јулија је имао значајне наступе међу којима су: “Дани АУНС”, отварање такмичења “Славенски”, “Ноћ Музеја”, концерт за помоћ деци из школе “Др Милан Петровић”, два наступа у великој сали Коларчеве Задужбине у Београду, наступ на међун. ЕПТА конференцији у Новом Саду.

 

Поред камерне музике Јелена и Јулија су такође веома активне као солистички  извођачи. Извођењем својих транскрипција за клавир, Јулија Бал је као пијаниста и композитор привукла пажњу јавности када је као Лауреат конкурса ИБЛА 2008 (Италија) и добитник награде ”Вила Лобос” наступила у њујоршком Карнеги Холу 2009. године у оквиру турнеје по САД (Вирџинија, Њујорк, Арканзас и С. Дакота). Такође је финалисткиња такмичења „Tansman International Competition of Musical Personalities 2008.” (Пољска), и добитница друге награде на конкурсу “Bradshaw & Buono International Piano Competition 2010” и „Victorija Caffa Rigetti 2012.”. Наступала је као солиста широм Србије, Пољске, Немачке, Мађарске, Француске, Италије, Хрватске, Словеније, Грчке и САД. Стални је члан међународног жирија на конкурсима Барток-Кабалевски-Прокофијев и ИБЛА у Италији, од 2009.године. Снимци њених транскрипција налазе се у архиви Музеја Х. Вила-Лобоса у Рио де Жанеиру. Основне студије је стекла у класи проф. Јокут Михаиловић и Кемала Гекића, а магистрирала у класи проф Биљане Горуновић на АУНС. Тренутно се налази на докторским студијама клавира на ФМУ у Београду под менторством проф. Дубравке Јовичић.

Јелена Бајић са шеснаест година на позив проф. Јокут Михаиловић уписује Академију уметности у Новом Саду и код исте професорке завршава дипломске и магистарске студије. У току школовања усавршавала се код професора: К.Гекића, Н. Поповић, М. Л. Петровић, А. Фрасера, И. Јонеса, Д. Вестфала и др. Учествовала је и освајала награде на републичким и међународним такмичењима  у Кортемилији, Вернигеродеу у Београду, Новом Саду и Нишу. Наступала је у Италији, Немачкој, Швајцарској и Србији на концертима у Београду у Коларчевој задужбини где је на предлог проф. Ј. Михаиловић извела своје композиције: „Катаклизма“ и  „ Звона“. У Новом Саду наступала је на А фесту, КОНТЕХУ, у Новосадској Синагоги, галерији Матице Српске...Имала је низ реситала широм Војводине у циљу приближавања класичне музике слушном аудиторијуму. Сарађивала је са виолинистом Михалом Будинским. Снимала је за РТС и РТВ. Тренутно се налази на докторским студијама клавира на ФМУ у Београду под менторством проф. Нинослава Живковића.

У новембру 2012. Јелена и Јулија су се вратиле са међун. конкурса Викторија Кафа Ригети (Италија) са освојеним наградама како у категорији солиста, где је Јелена освојила прву, а Јулија другу награду, тако и у категорији камерних ансамбала, где су као клавирски дуо освојиле другу награду и добиле позив од стране жирија за даље наступе.