Predavanje i radionica „Pisanje, ideja i inspiracija“

U Univerzitetskoj galeriji, 7. septembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje i radionica pod nazivom „Pisanje, ideja i inspiracija“

Predavanje će održati Tadija Miletić, dramaturg i reditelj, član predsedništva Mense Srbije.

Predavanje je bazirano na osnovnim pravilima dramaturgije i principima Džeka Kenfilda, a ostvarno je u saradnji sa Mensom Srbije i u ovoj formi prvi put održano u Beogradu 2016. godine u okviru predavanja tokom obeležavanja sedamdeset godina internacionalne Mense.

Volite da pišete? Želite da saznate kako lako i brzo osmisliti bilo kakav tekst? Pišete blog, pesme, ili reklamne tekstove? Imate problema sa inspiracijom? Ne znate kada je delo dobro a kada nije? Teško vam je da svoje misli predočite u reči? Teško vam je da razumete šta je autor hteo da kaže?

Hajde da istražimo šta je u svojoj suštini dobro i kreativno pisanje i da zajedno otkrijemo način kako svako od nas može da napreduje, piše i uživa u tome što radi!

 

Predavanje se bazira na tome da je svako od nas autor, da je svako od nas stalno upućen na to da piše, da komentariše i koristi svoje sposobnosti da pismeno kreira. Samim tim, predavanje obrađuje osnove forme i sadržaja svakog pisanog dela, bez obzira o kojoj je tačno književnoj formi reč. Namenjeno je svim ljudima, bili oni mladi ili stari, ali pre svega onima koji žele da unaprede svoj umetnički potencijal, i da kreira svoje sopstveno autorsko delo. Tokom predavanja se obrađuju primeri iz literature od kojih je većina primera iz osnovnoškolske i srednjoškolske lektire. Svrha predavanja je u tome da podstakne učesnike da razviju uspešni način i sistem kako da bez muke napišu stvari koje su im potrebne i kako da na najbolji način prenesu sopstvenu unutrašnju poetiku u toj meri da je svako može bez problema prihvatiti i u istoj uživati. 

Bazirano na popularnim primerima iz književnosti, muzike i filmova, učesnici radionice će saznati kako se kreira delo od nule do završne sjajne verzije.

 

O predavaču:

Nakon petnaest godina muzičkog obrazovanja u Muzičkoj školi "Stanković",  diplomirao dramaturgiju u klasi Siniše Kovačevića. Trenutno na master studijama režije u klasi Nikite Milivojevića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi u Operi i teatru Madlenianum od 2007. godine.  U decembru 2011. godine, zajedno sa dvadesetak uspešnih mladih umetnika osniva organizaciju "Kulturni element", sa kojom je do sada imao brojne kulturne i humanitarne aktivnosti. Do sada, imao sedam samostalnih režija i devet asistencija režije, a radio je u brojnim projektima kao dramaturg. U Madlenianumu je tokom prvih nekoliko godina imao niz pevačkih uloga u operama i mjuziklima. Profesionalno se bavio brojnim umetničkim poslovima, dizajnom zvuka, video režijom i drugim vidovima umetničkog stvaralaštva. Bio je predsednik žirija pri nekoliko književnih manifestacija i pozorišnih festivala. Stručno se usavršavao u Monaku, u Operi Monte Karlo.

Član je predsedništva Mense Srbije, gde je od 2014. godine glavni i odgovorni urednik časopisa „MozaIQ“. Od 2015. godine radi kao urednik pri internacionalnom  Festivalu monodrame i pantomime kao i za pozorišni festival Novi Tvrđava teatar.