Предавање и радионица „Писање, идеја и инспирација“

У Универзитетској галерији, 7. септембра 2017. године, са почетком у 19 часова, биће одржано предавање и радионица под називом „Писање, идеја и инспирација“

Предавање ће одржати Тадија Милетић, драматург и редитељ, члан председништва Менсе Србије.

Предавање је базирано на основним правилима драматургије и принципима Џека Кенфилда, а остварно је у сарадњи са Менсом Србије и у овој форми први пут одржано у Београду 2016. године у оквиру предавања током обележавања седамдесет година интернационалне Менсе.

Волите да пишете? Желите да сазнате како лако и брзо осмислити било какав текст? Пишете блог, песме, или рекламне текстове? Имате проблема са инспирацијом? Не знате када је дело добро а када није? Тешко вам је да своје мисли предочите у речи? Тешко вам је да разумете шта је аутор хтео да каже?

Хајде да истражимо шта је у својој суштини добро и креативно писање и да заједно откријемо начин како свако од нас може да напредује, пише и ужива у томе што ради!

 

Предавање се базира на томе да је свако од нас аутор, да је свако од нас стално упућен на то да пише, да коментарише и користи своје способности да писмено креира. Самим тим, предавање обрађује основе форме и садржаја сваког писаног дела, без обзира о којој је тачно књижевној форми реч. Намењено је свим људима, били они млади или стари, али пре свега онима који желе да унапреде свој уметнички потенцијал, и да креира своје сопствено ауторско дело. Током предавања се обрађују примери из литературе од којих је већина примера из основношколске и средњошколске лектире. Сврха предавања је у томе да подстакне учеснике да развију успешни начин и систем како да без муке напишу ствари које су им потребне и како да на најбољи начин пренесу сопствену унутрашњу поетику у тој мери да је свако може без проблема прихватити и у истој уживати. 

Базирано на популарним примерима из књижевности, музике и филмова, учесници радионице ће сазнати како се креира дело од нуле до завршне сјајне верзије.

 

О предавачу:

Након петнаест година музичког образовања у Музичкој школи "Станковић",  дипломирао драматургију у класи Синише Ковачевића. Тренутно на мастер студијама режије у класи Никите Миливојевића на Академији уметности у Новом Саду. Ради у Опери и театру Мадленианум од 2007. године.  У децембру 2011. године, заједно са двадесетак успешних младих уметника оснива организацију "Културни eлемент", са којом је до сада имао бројне културне и хуманитарне активности. До сада, имао седам самосталних режија и девет асистенција режије, а радио је у бројним пројектима као драматург. У Мадлениануму је током првих неколико година имао низ певачких улога у операма и мјузиклима. Професионално се бавио бројним уметничким пословима, дизајном звука, видео режијом и другим видовима уметничког стваралаштва. Био је председник жирија при неколико књижевних манифестација и позоришних фестивала. Стручно се усавршавао у Монаку, у Опери Монте Карло.

Члан је председништва Менсе Србије, где је од 2014. године главни и одговорни уредник часописа „MozaIQ“. Од 2015. године ради као уредник при интернационалном  Фестивалу монодраме и пантомиме као и за позоришни фестивал Нови Тврђава театар.