Концерт танго ансамбла Libercuatro на Летњој сцени Универзитета

На Летњој сцени Универзитета у Крагујевцу, 15. августа 2017. године са почетком у 20,00 часова, концерт ће одржати танго ансамбл Libercuatro.

Трећи по реду концерт, на овогодишњој Летњој сцени Универзитета у Крагујевцу, одржаће танго ансамбл Libercuatro, у чијем саставу су Ксенија Ристић, Бранислава Подрумац, Наташа Радовановић, Дамир Одобашић и Мартина Димић Радовановић.

Ансамбл је специјализован за извођење танго музике композитора као што су Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Anibal Troilo, Horacio Salgan и други. На редовном репертоару ансамбла налазе се композиције традиционалног танга и новог танга тзв. tango nuevo правца, а посебно место заузимају композиције Astora Piazzolle, обзиром да је Piazzolla фузијом џеза, традиционалног танга, необарокног стила и театра створио нови стил - tango nuevo, стил који је унео револуционарне промене у музици. Ансамбл одржава редовну концертну активност у Београду: Задужбина Илије М. Коларца, Дом културе Студентски град, Народна библиотека Србије, Културни центар Београда, Павиљон Цвијета Зузорић, Студентски културни центар, Установа културе Палилула, Mikser house - Mikser tango festival. Ансамбл такође редовно наступа по културним центрима у Србији и региону. Идејни творац, ауторка музичких аранжмана и уметнички директор танго ансамбла “Libercuatro” је пијанисткиња Ксенија Ристић.

Циљ ансамбла „Libercuatro“ jе да шири аудиторијум заинтересује за танго музику и ову специфичну културу која је октобра 2009. године уврштена на UNESCO-ву листу културног наслеђа, а која на нашим просторима креће у ширу популаризацију. Ансамбл карактерише висок извођачки ниво и специфична интерпретација, као и изузетна енергичност. Такође се истиче и начин конципирања програма, који код публике изазива велику пажњу. LIBERCUATRO је снимао за РТС, РТС ДИГИТАЛ, РТВ СТУДИО Б, РТВ КРАГУЈЕВАЦ, РТВ ПАНЧЕВО.

Чланови ансамбла LIBERCUATRO су чланови Удружења музичких уметника Србије (УМУС). Ансамбл је наступао на следећим фестивалима: Интернационални фестивал Уб, Костолачко лето, Mikser tango фестивал, Калемегдански сутони, Zelenkovac jazz festival, Nisville jazz фестивал, Internacionalni world music festival ETNIKA Марибор, фестивал Еуфонија итд.

 

Ксенија Ристић је дипломирала и специјализирала на Академији лепих уметности у Београду, на катедри за клавир, у класи професора Дејана Синадиновића. Освојила је бројне награде међу којима се издвајају II награда на такмичењу “Nikolai Rubinstein” у Паризу у дисциплини клавир соло и II награда на такмичењу “Петар Коњовић”(emcy) у Београду. Усавршавала се на мастеркласовима код професора Rolanda Batika, Alberta Portugheisa, Daria Ntace, Alexandera Satza, Дејана Синадиновића и Арба Валдме. Сарадник је музичке асоцијације “Prom Art” из Рима, као пијаниста и аутор аранжмана позоришне музике. Наступала је у Србији, Црној Гори, Словенији, Босни и Херцеговини, Аустрији, Италији, Француској и Великој Британији. Од великог броја концерата издвајају се наступи у Лондону (Steinway hall, St.James’s Piccadilly, у сарадњи са ILAMS асоцијацијом), Београду (Задужбина Илије М. Коларца, сала Београдске филхармоније, позориште Madlenianum, атријум Народног музеја, Народна Библиотека Србије, Културни центар Београда …), Риму (музеј Crocetti, Giardini della Filarmonica Romana)...Оснивач је, уметнички директор и аутор музичких аранжмана танго ансамбла “LIBERCUATRO” из Београда. Такође је заинтересована и за позоришну музику. Снимала је за РТС, РТВ Студио Б из Београда, РТВ Панчево итд. Репертоар Ксеније Ристић обухвата значајна дела клавирске литературе, од барока до дела савремених аутора. Запослена је у Балетској школи “Лујо Давичо” у Београду. Чланица је Удружења музичких уметника Србије (УМУС). Наступала је на Nisville jazz фестивалу, Интернационалном фестивалу ETNIKA у Марибору, Mikser tango фестивалу, фестивалу Калемегдански сутони, који је реализован у сарадњи са Музичком омладином Београда, Zelenkovac jazz фестивалу, фестивалу Еуфонија итд.

 

Бранислава Подрумац је добитница награде УМУС-а за најбољег младог уметника у 2012. години, за тумачење главне женске улоге (Ја) у хит мјузиклу Ребека Силвестера Леваја. Овом улогом започела је успешну сарадњу са опером и театром Madlenianum, где тренутно тумачи улоге Епонине у мјузиклу Јадници, Франци у оперети Бечка крв Јохана Штрауса

Млађег, Папагене у верзији Моцартове Чаробне фруле за децу као и драмску улогу Виде у представиМале Тајне у режији Горана Марковића. Дипломирала соло певање на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Радмиле Смиљанић. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Београду, Бечу и Хагу, код Оливере Миљаковић, Катарине Јовановић, Зоне Газаријан, Џејмса Мекреја и Рите Сусовски. На оперској сцени је дебитовала 2003. године као члан Оперског студија Народног позоришта у Београду насловном улогом у Пучинијевој Сестри Анђелики. Одржала велики број концерата, реситала, јавних и телевизијских наступа. Од концертних наступа издвајају се извођење Бернштајновог Кадиша са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а (2003) и наступ на Новогодишњем концерту Београдске филхармоније (2011). Посебно место у њеној каријери престављају неговање традиционалне и духовне музике, али и извођење савремених дела класичне музике. Запажене су њена тумачења улога Елизабете у плесној опери Деришта Филипа Гласа (2009) и Нимфе у камерној опери Нарцис и Ехо (2003) Ање

Ђорђевић. Поред певања, бави се и педагошким радом. Такође је била главни протагониста документарно-играног филма Горана Паскаљевића Београд: отићи или остати (2002) у продукцији немачко–француске телевизије Арте.

 

Мартина Димић Радовановић је завршила мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Маје Јокановић. Освојила је велики број награда: друга награда на „Међународном такмичењу виолиниста“ у Стрези, Италија, прва награда на „Републичком и Савезном такмичењу музичких школа“ у Београду и Новом Саду, прва награда на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду, прва награда на Међународном такмичењу „Петар Тошков“ у Земуну, трећа награда на Међународном такмичењу музичке омладине Македоније „Музичари новог миленијума“ у Скопљу. Током студирања била је стипендиста Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка . Као најбољем студенту гудачког одсека ФМУ јој 2006. године додељује награду „Миодраг Мацић Миша“ а 2007. године награду „Мери Жежељ Мајер“. Такође је добитник награде „Београдски анђели“ коју је доделио град Београд и Министарство просвете за резултате постигнуте на пољу музичке уметности Наступала је са Симфонијским оркестром РТС, оркестром војске „Станислав Бинички“ и нишким Симфонијским оркестром.

Била је чланица оркестра „НОРБАЛ“ који је окупио најбоље студенте из нордијских и балканских земаља и у оквиру „Охридског лета“ одржао концерте у Охриду и Битољу као и концерт на „Београдском летњем фестивалу“ под диригентском палицом маестра Бојана

Суђића са којим и данас успешно сарађује. Од 2004. године као стални члан професионалног оркестра ФМУ „Camerata Serbica“ сарађивала са светским музичким звездама као што су: Лућано Павароти, Пласидо Доминго, Владимир Ашкенази, Стинг, Андреа Бочели. Од 2004. до 2007. године била је члан квартета Quadrema са којим је 2005. године у Неготину на фестивалу Мокрањчеви дани добила Златну плакету за премијерно извођење домаћих композитора. Од 2008. до 2010. године била је концертмајстор

Београдског ревијског оркестра Метрополис. Од 2011. године стално запослена у Симфонијском оркестру РТС-а.

 

Наташа Радовановић је стална чланица ансамбла Опере Народног позоришта у Београду. Осим ангажмана у оперском репертоару, дугогодишњи је сарадник драмских позоришта, Звездара Театра, ЈДП-а, Мадленијанума, у драмским и мјузикл представама. Наступа у камерним саставима, џез трију, а од недавно и као извођач танга.

 

Дамир Одобашић је дипломирао у класи др Зорана Ракића на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Мастер студије је завршио у класи проф. Предрага Костовића, такође на Факултету у Крагујевцу. У току свог школовања похађао је велики број seminara код еминентних предавача као што су Радомир Томић, Јуриј Шишкин, Мика Ваиринен, Елзбет Мозер. Освојио је велики број награда на домаћим и међународним такмичењима од којих се издвајају: II награда на интернационалном фестивалу хармонике „Akoredeon art“ у Сарајеву (БиХ), II награда на 34. Међународном сусрету хармоникаша у Пули, категорија камерна музика, I награда на 4. међународном такмичењу хармоникаша „Звездане стазе“ у Крагујевцу, II награда на републичком такмичењу у Београду, I награда на 1. Међународном такмичењу хармоникаша „Звездане стазе“ у Крагујевцу, II награда на такмичењу „Akordeon fest“ u Београду, I награда на међународном такмичењу хармоникаша у Новом Кнежевцу, 3. Место на међународном такмичењу хармоникаша „Охридски бисери“ у Охриду (Македонија), I (специјална) награда на 46. Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Земуну. Наступао је широм Србије и у земљама региона (Македонија, Хрватска, Босна, Словенија). У оквиру камерног оркестра наступио је на фестивалу КоМА у децембру 2012. године. У Сали Београдске филхармоније извео је светску премијеру композиције „Иницијација“ композиторке Соње Мутић. Тренутно је студент завршне године докторских академских студија на ФМУ у Београду као члан камерног ансамбла Assahra’ sа којим је забележио велики број значајних наступа и награда од којих се издвајају: 1. Место (Laureati) – Републичко такмичење, Београд, 2014. године, 1. Место – Бољшој Фестивал, Мокра Гора (Мећавник), 2014. године, “Феномен хармоника“ – променадни концерт у Задужбини Илије М. Коларца, јуна 2013. године. Концерт је у целости сниман за Трећи програм Радио Београда за емисију “Век хармонике” и номинован је за најбољи концерт у 2013. години., Снимао је за АРТ телевизију, емисија “АРТ Фантазија” је у целости посвећена трију Assahra’. Дамир је ангажован на месту професора хармонике у Музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Вршцу где се активно залаже за промовисање класичне музике на хармоници почевши од најмлађих нараштаја.