Преминуо проф. др Радош Павловић

У уторак, 11. јула 2017. године, преминуо је проф. др Радош Павловић, редовни професор на Агрономском факултету Универзитета у Крагујевцу

Проф. др Радош Павловић, рођен је 23. јула 1965. године у Чачку. Основну школу и Гимназију је завршио у Чачку, након чега је уписао Агрономски факултет.

Дипломирао у јуна 1990. године, а три године касније постао магистар. Докторску дисертацију одбранио је у фебруару 1997. на Пољопривредном факултету, Универзитета у Београду. Говорио је енглески језик.

У професионалној каријери, на Агрономском факултету у Чачку, прошао је сва наставно-научна звања од асистента до редовног професора. Био је ментор и члан комисије за одбрану магистарских теза и докторских дисертација, великог број дипломских, мастер и специјалистичких радова, затим Комисији за изборе у наставна и научна звања, као и рецензента научних радова.

Самостално или у сарадњи са другим истраживачима, објавио је више од 250 научних и стручних радова и две монографије, а коаутор је три нове сорте паприка. Највећи број научних радова везан је за изучавање проблематике гајења, здравствене исправности и лековитости поврћа. Учестовао је на великом броју научних скупова у земљи и иностранстру, где је био председник и члан програмских и организационих одбора, где је одржао и уводна предавања по позиву. Објавио је студијске боравке и посетио Научо-истраживачке институције у Холандији, Израелу, Бугарској, Словенији и другим земљама.

Током свог научно истраживачког рада учествовао је у реализацији више научних пројеката код Министарства за науку и технолошки развој, где је био и рецензент пријављених научних и иновационих пројеката. Током два пројектна циклуса руководио је са Научним пројектима, као и Истраживачко-развојним пројектима локалне самоуправе и посебним пројектима Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Био је члан више научних и стручних асоцијација, а у неколико мандата био је члан сортне Комисије за признавање нових сорти при Министарству пољопривреде. Био је стални судски вештак за област пољопривреде.

Павловић је био и члан Стручног већа за техничко-технолошке науке и члан Сената Универзитета у Крагујевцу, затим је обављао дужност продекана за сарадњу са привредом и шефа катедре за Ратарство и повртарство на Агрономском факултету у Чачку.

На пољу практичне примене и трансфера научних резултата, остварио је привредну сарадњу са домаћим и иностраним компанијама, Научним институтима и факултетима, пољопривредним организацијма, Стручним службама и комерцијалним произвођачима. Одржао је и велики број стручних предавања у програмима едукације и произвођача у нашој земљи.

Павловић је живео и радио у селу Трбушанима надомак Чачка, где је на породичном газдинству, поред научних експеримената има заступљену комерцијалну производњу поврћа у пластеницима и савремене воћњаке кајсија.

Прошле године, након одржаних локалних избора, постављен је на место заменика градоначелника Чачка.

Иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Комеморација поводом смрти проф. др Радоша Павловића биће одржана у четвртак, 13. јула у 10 сати у Дому културе. Опело ће бити у 15 часова у дворишту породичне куће у Трбушанима.