ОТВАРАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛЕТЊЕ СЦЕНЕ

У среду, 5. јула 2017. године, са почетком у 20,00 часова, свечано ће бити отворена Универзитетска летња сцена, концертом оркестра и хора Факултета педагошких наука

Универзитетску летњу сцену, свечано ће отворити хор и оркестар Факултета педагошких наука из Јагодине, који у мешовитом саставу ради и ствара непуне две школске године, под руководством Милице Станковић. Чланови хора су студенти ФПНЈ (учитељи, предшколски и домски васпитачи) и неколицина професора. Хорско певање као изборни предмет у оквиру свих студијских програма на Факултету педагошких наука у Јагодини пружа студентима могућност да своје певачко умеће представе  на нестандардан начин. Тренутни репертоар хора су многобројне композиције световног али и духовног карактера, домаћих и страних композитора.

Након низа наступа и ангажовања у граду и земљи хор је своје умеће представио на фестивалу ,,Достојно јест“ у Поморју, у Бугарској, почетком јуна месеца. Овај фестивал је 2017. године по 14-ти пут  окупио преко 30 хорова који православну хорску музику изводе професионално или аматерски  из готово свих православних земаља (Русије, Украјине, Бугарске, Румуније, Грчке и Србије). Наступ хора ФПНЈ на самом фестивалу је пропраћен овацијама публике, комисије и присутног свештенства. Награђен је признањем за озбиљну и убедљиву интерпретацију православне музике, а дригент за искрено и узвишено поштовање песама Христове вере, зналачко руковођење хором и достојно представљање на фестивалу. Ту су и дипломе за успешно дебитовање на фестивалу и диригенту и хору, затим благослов и захвалност протојереја храма ,,Рођења Пресвете Богородице“ у Поморју за учествовање на фестивалу и позив за следећу годину. По свему судећи, ово је био јединствен музички и уметнички изазов. Хор ФПНЈ традиционално даје Васкршњи концерт као поклон граду а недавно је одржан још један целовечерњи концерт на летњој сцени излетишта Поток у Јагодини. Том приликом су хор, оркестар и фолклорни ансамбл ФПНЈ са готово 80 учесника грађанима Јагодине приредили јединствен музички ужитак.

Оркестар ФПНЈ у саставу: хармоника, флаута, виолина, гитаре и ритам секција, такође је млад ансамбл. Тек годину дана вредно ради и остварује запажене резултате, не само у оквиру наступа хора већ и наступа факултетског фолклорног ансамбла. У мају 2017.године оркестар и фолклорни ансамбл ФПНЈ одржали су целовечерњи концерт у месту Ловра у Мађарској, надомак Будимпеште, месту са претежно српским становништвом. Оркестар углавном изводи народну српску музику али се неретко на репертоару нађу и дела озбиљне музике. Оркестром руководи студент Братислав Старчевић.  

Програм концерта:

Оче наш – Николај Кедров

Достојно јест – Корнелије Станковић

Благослови душе моја Господа – Добри Христов

Гласом мојим ко Господу возвах – Александар Архангелски

Алилуја – Павел Чесноков (солиста: Далибор Миловановић)

 

Бледи месец – староградска песма (кл.сарадња Братислав Старчевић)

Блок староградских песама (Пред Сенкином кућом, Говори се да ме вараш, Крај језера
Чамац на Тиси – кл.сарадња Б. Старчевић)

Ајде Јано – Јовица Гавриловић (кл.сарадња Братислав Старчевић)

Рум дум дум – Драган Шуплевски

Тупан ми тупа – Јовица Гавриловић (кахон: Никола Стојковић)

Карагуна – грчка народна (кл.сарадња Братислав Старчевић)

Чае шукарије – Драган Шуплевски (кахон: Никола Стојковић)

 

Жубор вода жуборила – народна (солиста Емилија Живковић и оркестар)

Где си било јаре моје – народна (Емилија Живковић, Далибор Миловановић, Ђорђе Богдановић, Ирена Ралић)

Три девојке збор збориле – народна (Емилија Живковић, Невена Митровић, Ирена Ралић)

Мндра мја – влашка народна (Емилија Живковић и оркестар)

Куде си пошла, мори Цвето – народна (Емилија Живковић, Далибор Миловановић и оркестар)

 

CHI MAI – Ennio Morricone (оркестар)

Марушка – Wieniawski (оркестар)

Вртешка – Дејан Петровић (оркестар)

Темишварка коло – Владимир Станковић (оркестар)

Врцаво коло – (оркестар)

 

Ово је Србија


Оркестар:

Хармоника – Братислав Старчевић

Флаута – Невена Митровић

Виолина – Иван Бошковић

Бас гитара – Ненад Илић

Гитара – Никола Камберовић, Иван Траиловић

Кахон – Милан Комненовић

 

Солисти:

Емилија Живковић, Далибор Миловановић, Ирена Ралић, Ђорђе Богдановић

Соло кахон – Никола Стојковић

 

Диригент – Милица Станковић

 

На Универзитеткој летњој сцени, наступиће и Војислав Спасић и АВИA Архангели 14. јула 2017. године, као и танго ансамбл LIBERCUATRO 15. августа 2017. године.


Фото галерија: