Одржан међународни скуп: О феномену рата, о култури мира: промишљања, анализе, искуства

На Универзитету у Крагујевцу од 6. фебруара 2017. године отворен је међународни скуп: О феномену рата, о култури мира: промишљања, анализе, искуства

Међународни скуп: О феномену рата, о култури мира: промишљања, анализе, искуства је једна од активности међународног пројекта Југословенски ратови: друга страна европске цивилизације? Научене лекције и трајни изазови, који се реализује у оквиру програма „Европа за грађане“ и има за циљ да из разних перспектива размотри феномен рата, да би подсетио грађанство на разарајуће деловање ратних дешавања и да би понудио могућност дубљег размишљања, бољег схватања тог феномена и ширења културе толеранције као резултата интеркултурног дијалога.

У оквиру академске сесије, међународни научни округли сто Теоријска и културноисторијска промишљања о разним видовима феномена рата отворили су проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу, проф. др Милован Матовић и главни руководиоц Пројекта, проф. др Стефано Петручани (Stefano Petrucciani - Универзитет „Сапјенца“ у Риму)

У првом делу сесије говорили су: Јања Јерков (Филозофски факултет, Универзитет „Сапјенца“ у Риму): La guerra come tipo di legame sociale; Игнаси Боада (Ignasi Boada - Факултет за комуникацију и међународне односе, Универзитет „Рамон Љуљ“ у Барселони): The Conflict in European Identity; Стефано Велоти (Sтefano Velotti - Филозофски факултет, Универзитет„Сапјенца“ у Риму): Un monumento alla memoria della guerra? Apartire dal graphic-novel Tout sera oublie di M. Enard e P. Marques; Јелена Арсенијевић Митрић (Филолошко-уметнички факултет, Универзитет у Крагујевцу): Култура сећања као одговор на политику ревизије и заборава: Дајана Џонстон, Ив-Ен Прентис и Јелена Гускова о рату на Косову и Метохији и НАТО бомбардовању Југославије

У другом делу говорили су: Kлаудија Скандура (Claudia Scandura) (Филозофски факултет, Универзитет „Сапјенца“ у Риму): “Quando tacciono le armi, la guerra ricomincia da capo”. Svetlana Alekseevič ed Elena Fanajlova ascoltano le voci dei vivi e dei morti; Еулалија Торт (Eulalia Tort - Филозофски факултет, Универзитет „Рамон Љуљ“ у Барселони): Arts in Catalonia during Spanish Civil War 9; Алесандро Алфијери (Alessandro Alfieri) (Филозофски факултет, Универзитет „Сапјенца“ у Риму): I disastri della guerra, da Goya a Clint Eastwood.

Јавну сесију у оквиру које је организован округли сто са темом: Интеркултурни дијалог о феномену рата и о култури мира отворио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић, након чега су говорили Младен Весковић - државни секретар у Министарству културе и информисања, Давиде Скалмани (Директор Италијанског института за културу, Београд), Марко Терзић - кустос Спомен-музеја 21. октобар, Стефано Петручани (Универзитет „Сапјенца“ у Риму) , Јања Јерков (Универзитет „Сапјенца“ у Риму, модератор сесије био је проф. др Лука Ваљо.

 


Фото галерија: