Одржан концерт „Боје моје душе“ у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији 10. новембра 2016. године одржан је солистички концерт Лидије Јевремовић Софије

Солистички концерт „Боје моје душе“ Лидије Јевремовић Софије (сопран) одржан је у четвртак, 10. новембра 2016. године са почетком у 19 часова у Универзитетској галерији.

Уз клавирску сарадњу Бојане и Тијане Станковић, посетиоци концерта могли су  чути дела Мусоргског, Чајковског, Равела и Деспића.

Лидија Јевремовић–Софија је рођена у Крушевцу где је завршила Гимназију. Основно музичко образовање соло певача стекла је у МШ „Станислав Бинички“  у Београду а средње у МШ „Јован Бандур“ у Панчеву.  Дипломирала је и магистрирала као стипендиста  ФМУ у Београду, у  класи проф. Радмиле Бакочевић. 

            Наступала је, поред осталих,  са Симфонијским оркестром РТС, Филхармонијом Дома војске – Београд, оркестром Музичке школе у Крагујевцу, са диригентима попут, А. Шурева, Д. Матић-Маровић и Б. Суђића.  Имала је велики број наступа у камерним ансамблима и као солиста у хоровима. Остварила је успешну сарадњу са композиторима: Д. Максимовићем, Г. Максимовићем, З. Ваудом, Ј. Бошњаком, М. Аранђеловићем-Расинским, М. Весић. Кроз богату солистичку концертну активност и наступе у ансамблима, у свим већим градовима Србије, концертно је изводила  врхунска дела вокалне литературе: Моцарта, Листа, Малера, Рахмањинова, Чајковског, Штрауса, Деспића,  као и арије  водећих сопранских  улога из опера: “Трубадур”, “Тоска”, “Мими”, “Мадам Батерфлај”, “Риголето”, «Евгеније Оњегин».

Одржала је 15 солистичких концерата различитих стилских епоха и наступила као солиста у премијерном извођењу ораторијума „Књига о Јову“, Југослава Бошњака, са хором и оркестром РТС-а и диригентом, Бојаном Суђићем, децембра 2012. на Коларцу. Додељена јој је улога кнегиње Милице, главног женског лика  у премијери опере „Обретење Лазарево“ – Мирољуба Аранђеловића-Расинског,  изведене  у Крушевцу, јуна 2015. године.

Поред Србије и Црне Горе, гостовала је у  Чикагу (Харис Театар), Детроиту, Индијанополису, Паризу, Прагу, Волосу, Карловим Варима, Загребу, Бијељини, Вишеграду, Охриду...

Снимала је за Југотон ауторску музику на текстове познатих песника Југославије, радила је музику и снимала за позоришне представе, као и ЦД и ДВД издања са концерата у Галерији фресака у Београду и са гостовања у иностранству. Снимала је у београдским студијима музику младих композитора, студената ФМУ у Београда, за сопран, гудачки квинтет и клавир, циклусе песама за глас и клавир, као и композиције  за сопран и оркестар.

Усавршавала се на мајсторским радионицама Радмиле Смиљанић, Давида Бижића, Маријане Мијановић, Дарине Такове, Катрин Хатаја, Џенифер Лармор, Ђорђа Нешића.

Организовала је и учествовала у раду Мастер класа Ксеније Лукић (Берлин), 2016. године.

Иницијатор је и организатор  заједничких пројеката професора и најуспешнијих ученика  Одсека соло певања од којих се издваја рад на опери  П.И.Чајковског „Евгеније Оњегин“ (2014.) где се, поред организације, бавила адаптацијом текста, режијом, сценографијом, радом са ученицима- солистима и наступила у улози Татјане.

Награђивана је, како за постигнуте резултате у педагогији тако и за велики допринос у култури. Рад у педагогији крунише наградама које њени ученици освајају на такмичењима као и успешним концертима најталентованијих младих певача које припрема да из школских клупа одмах крену на велику оперску сцену.

Добитник је високог признања КПЗ Србије, 2005., за изузетан допринос култури, Награду ФМУ –Београд из Фонда “Александра Трифуновића”, 2002, Видовданске награде Града Крушевца из Фонда за таленте, за постигнуте резултате у педагогији. Њени ученици и камерни ансамбли освајају највише пласмане на републичком такмичењу, међународним такмичењима: «Бруна Шпилер» у Херцег Новом, «Обзорје на Тиси»  у Н.Бечеју, “Никола Цвејић” у Руми, “Лазар Јовановић” у Београду, Фестивалу музичких школа Србије  као и на такмичењима соло певача у Младеновцу, Панчеву, Аранђеловцу и Убу.

Учествовала је у раду жирија на: Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Ужицу (2014.), Такмичењу соло певача „Лазар Јовановић“ -  Београд (2012.), Фестивалу соло песме у Аранђеловцу (2010.), такмичењу младих талената „Мита Топаловић“ – Панчево (2011 и  2012.),  Фестивалу соло певача у Убу, (2005.) и Сусретима омладине домова ученика средњих школа Републике Србије, (2000.)

Као музички уредник а потом и управник КПЗ Крушевац и директор КЦ Крушевац (2004-2008), организовала је велики број концерата, манифестација, саветовања, такмичења,  омогућила формирање Музичке продукције, покренула идеју оперског студија и била директор међународног Фестивала «Златна кацига».  Писала је за часопис  «Путеви културе». У истом периоду је радила и као хонорарни професор соло певања у МШ «Стеван Христић» у Крушевцу, водила етно групу «Бела вила» и дечији хор «Маштарије» при Културном центру Крушевац.

Преко две деценије је солиста и вокални сарадник  Мешовитог хора  “Св. Кнез Лазар“ из Крушевца који је добитник бројних највиших признања и награда.  Из те сарадње су настала 4 ЦД издања.

Посебно место у њеном педагошком стварању и духовном узрастању заузима рад са сестринствима манастира Жича као и Пипери и Рустово у Црној Гори.

Тренутно је запослена у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ као професор соло певања и камерне музике.

Члан је Удружења музичких и балетских педагога Србије,  Интернационалне асоцијације вокалних педагога ЕВТА и УВПС, Удружења вокалних педагога Србије.

 


Фото галерија: