Отворена изложба "Крагујевац и околина у документима Архива Српске Православне Цркве 1836-1865"

У Универзитетској галерији, у уторак, 25. октобра 2016. године отворена је изложба Архива Српске Православне цркве, поводом обележавања 40 година постојања Универзитета у Крагујевцу.

Академска и архивистичка традиција сустекле су се у изложби  "Крагујевац и околина у документима Архива Српске Православне Цркве 1836-1865", којом се симболички обележава 40 година постојања Универзитета у Крагујевцу и истовремено документује период стварања модерне српске државе. Али, постављање овакве изложбе не треба сагледавати само у смислу обележавања јубилеја. Њен значај превазилази њен повод, нарочито ако имамо на уму да се први пут презентују јавности документа која су непобитна сведочанства о историји Цркве, о културно-историјским приликама уопште, о политичким дешавањима, као и ономе што данас називамо историјом приватног живота. Истичемо да је значај ове изложбе особито битан, имамо ли на уму време у ком живимо. А у овим смутним временима често се јавља запитаност ко смо и шта смо. Ком и каквом народу припадамо. Из нашег непознавања историјских чињеница, из нашег непознавања архивске грађе, и из нашег непознавања прошлости, нужно се јавља и наша несигурност у себе саме, као и страх од Другог и туђег.

На овој изложби по први пут јавности су презентовани документи црквене провинијенције који сведоче о стварању модерне српске државе и напора да црквена управа у Кнежевини Србији буде заснована и спровођена у духу црквених канона. Изабрани документи су од нарочитог значаја за историју и културу српског народа, и као такви омогућавају обогаћивање знања о прошлости српске државе и српског друшва. У питању су аутентична сведочанства из области историје Цркве, историје грађанског друштва, судства, здравства, политичког живота и историје приватног живота.

Аутори изложбе и каталога су Милош Матијевић, проф. др Маја Анђелковић и Радован Пилиповић.

На отварању изложбе говорили су ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић, професор Филолошко-уметничког факултета др Маја Анђелковић и директор Архива Српске Православне Цркве господин Радован Пилиповић. Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

Отварању изложбе присуствовали су градоначелник Крагујевца, господин Радомир Николић, црквени великодостојници, представници институција културе, професори, студенти и запослени на Универзитету у Крагујевцу.

Посетиоци Универзитетске галерије изложбу могу погледати до 20. новембра 2016. године.


Фото галерија: