Универзитетски информатички центар - СЕРВИСИ: G Suite (@uni.kg.ac.rs)


G Suite (@uni.kg.ac.rs)


G Suite је колекција алата као што су GМail, Drive, Docs, Sheets, Classroom и др. Ова Software as a Service (SaaS) платформа алате за продуктивност и сарадњу у облаку које је Google развио за предузећа, академију и непрофитне организације.

Интернет

Предности G Suite @uni.kg.ac.rs над "обичним" Google налогом

  • G Suite омогућава прилагођене адресе е-поште за наш универзитетски домен. За разлику од обичног Google налога који користи наставак @gmail.com, када се пријавите за G Suite, адреса ће садржати универзитетски домен и изгледаће као ime.prezime@uni.kg.ac.rs, што даје озбиљнију институционалну ноту.
  • Неограничен простор за складиштење података, за разлику од обичног GMail-a који подржава до 15GB. Не морате бринути о чувању датотека и докумената на рачунару и мобилним уређајима.
  • Уз овај сервис добијате напредну антиспам и антивирус заштиту, јер је сам Google заинтересован за заштиту пре свега сопствених ресурса, а онда и нас као корисника услуга. Ту је и уграђена зaштита од phishing и malware порука. Више о томе можете прочитати овде.
  • Можете придружити друге постојеће е-маил налоге на овај како бисте сву комуникацију обављали са једног места, или га подесити за коришћење у десктоп програму за преглед и слање порука, као што су Windows Mail или Thunderbird.
Goggle Gmail

Како да се пријавим?

Да бисте користили G Suit на нашем универзитету, морате послати захтев одобрен и оверен од стране Ваших надређених у институцији.

Могу ли да имам и @kg.ac.rs i @uni.kg.ac.rs налог?

Да, то је могуће, само је потребно да доставите оверене захтеве.

  • uni.kg.ac.rs је намењен свим запосленимa на Универзитету и нуди велики број функционалности, јер је директно везан за G Suite. Више о приватности и условима коришћења овог сервиса можете прочитати овде.
  • kg.ac.rs је намењен запосленима на Универзитету, као и истраживачима и сарадницима на међународним пројектима. Нуди искључиво e-mail комуникацију, преко сервера који се налази у оквиру УНИЦ-а. Захтев за отварање налога можете попунити овде, а подешавања у најчешћим сценаријима употребе наћи ћете овде.

Што се тиче приватности послатих и примљених порука на универзитетском домену kg.ac.rs, поруке су апсолутно сигурне за интерну комуникацију, јер је сервер хостован у УНИЦ-у. При комуникацији са спољним адресама, те поруке долазе на различите сервере и у зависности од платформи на којима се налазе, потпадају под услове коришћења тих платформи.

Додатне фукционалности

Иако је већина Google алата бесплатна, G Suite за своје кориснике додаје функције на нивоу организације. Неке од ових функција укључују дељене календаре, неограничено складиште у облаку, аутентификацију у два корака и једноставне алате за миграцију података за пренос података. Алат Google Classroom употпуњује традиционални систем едукације кроз поједностављање и подстицање сарадње.

Са неколико кликова наставници могу да креирају дигиталне допуне својим предавањима, те да деле објаве путем Youtube линкова, задатке помоћу Google Forms-а, или да прикупљају урађене задатке преко Goodle Docs-а. Студенти могу да се прикључе предавању с било којег уређаја – рачунара, паметног телефона или таблета.

Подршка

За сва питања обратити се на helpdesk@kg.ac.rs.