JA SAM DONOR, A TI?

Univerzitet u Kragujevcu prva je visokoškolska ustanova u Srbiji koja je pokrenula akciju potpisivanja donorskih kartica

U okviru akcije Ja sam donor, a ti?, koju organizuju Univerzitet u Kragujevcu i Studentski parlament Univerziteta, 23. aprila 2013. godine održana je tribina na kojoj su pukovnik prof. dr Zoran Kovačević, Episkop Šumadijski gospodin Jovan, prof. dr Predrag Čanović, dekan Fakulteta medicinskih nauka i prof. dr Tatjana Lazarević, predstavnik Kliničkog centra Kragujevac, govorili o donatorstvu organa, transplantaciji i religijskim pitanjima na temu donatorstva.
U Svečanoj sali Rektorata studentima i zaposlenima na Univerzitetu u Kragujevcu pukovnik prof. dr Zoran Kovačević objasnio je trenutno stanje transplantacije organa u Srbiji i svetu i značaj donorskih kartica. Prema rečima profesora Kovačevića "20% je veća šansa da će nama ili nekome iz našeg bližeg okruženja biti potrebna transplantacija nego da će naši organi biti donirani." Pukovnik Kovačević izrazio je veliko zadovoljstvo što je Univerzitet u Kragujevcu prva visokoškolska ustanova u Srbiji koja je pokrenula i započela realizaciju akcije potpisivanja donorskih kartica i još jednom naglasio da je "Doniranje organa znak humanosti, solidarnosti i plemenitosti kojom jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon smrti donira bilo koji deo tela radi transplantacije kako bi se pomoglo osobama sa teškim oboljenjima vitalnih organa kao i osobama kojima je potrebno nadomestiti neko tkivo."
Njegovo Preosveštenstvo, Episkop Šumadijski, gospodin Jovan naglasio je da "Zaveštanje organa treba da bude uzvišeni čin nesebične ljubavi, neopterećen sebičnošću samoisticanja. Transplantacija organa spada u odgovornost zdravoga prema bolesnome. Zato i jedna dimenzija Crkvenog života i odnosa je bila i jeste da je čovek onoliko čovek koliko sebe vidi u drugome. Prema tome, merenjem bilo kojih od ovih dimenzija, sećamo se zapovesti Gospodnje koja nam ukazuje da nema veće ljubavi u blagodatnom davanju od one da neko položi svoj život za bližnjeg svoga. U toj iscrpnoj meri ogleda se i zaveštanje ljudskih organa."
Nakon tribine, prisutni studenti i profesori Univerziteta u Kragujevcu potpisali su više od 120 donorskih kartica. Akcija Ja sam donor, a ti? biće nastavljena na svim fakultetima u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, a zainteresovani studenti, profesori i građani Kragujevca mogu potpisati svoje donorske kartice do kraja aprila u holu Rektorata.

Foto galerija: