Донаторски доручак за обнову Прве крагујевачке гимназије

Студентски парламент Универзитета у Крагујевцу подржао је акцију „Донаторског доручка за обнову Прве крагујевачке гимназије“.

Дана 4. јануара 2018. године  у Првој крагујевачкој гимназији избио је пожар, који је нанео велику материјалну и нематеријалну штету. Приликом пожара изгорело је пет канцеларија и једна учионица. Материјална штета се процењује на 20 милиона динара.

Полазећи од чињенице да је Прва крагујевачка гимназија најстарија гимназија у Србији, основана 1833. године, нематеријална штета је несагледива јер је пожаром уништена богата ризница књига, уметничких слика и предмета, као и велики број историјских докумената.

Прва крагујевачка гимназија је темељ образовања у Србији с обзиром да је након школовања прве генерације гимназијалаца, Кнез Милош Обреновић Указом од 1. јула 1838. године основао Лицеј и продужио гимназијско школовање, али и створио основу за развој високог образовања и оснивања првих универзитета у Србији.

Удружење грађана „300 крагујевчана“  покренуло је иницијативу за организацију „Донаторског доручка за обнову Прве крагујевачке гимназије“. Студентски парламент Универзитета у Крагујевцу, је препознао важност ове акције и прикључио се организацији. 

Донаторски доручак за обнову Прве крагујевачке гимназије се одржава 13.01.2018. године у холу школе са почетком у 10:30 сати. Циљ је да се прикупе средства која би била намењена санацији школе, а храна и пиће ће бити обезбеђени од стране донатора.

Котизација за доручак је:

  • За ђаке и студенте 500+ динара и плаћа се на лицу места,
  • За сва остала физичка лица 1000+ динара и плаћа се на лицу места
  • 5000+ динара за правна лица која ће добити захвалницу, а уплате се врше на наменски рачун школе, који је отворен само за намену санације последица пожара.

840-0000000474790-09 - девизни рачун Прва крагујевачка гимназија
840-0000007117760-40 - динарски рачун Прва крагујевачка гимназија

Универзитет у Крагујевцу позива све наставнике, сараднике  и студенте да се укључе у ову хуманитарну акцију.


Документи:

Допис